Bozner Platz Innsbruck

From this tactical game of positions, however, two strokes,

two lines scape: the Bench and the Pergola.

VISTARGB.jpg

2020 | Competition

Redesign of Bozner      

Platz, Innsbruck.

With:


Rodriguez Blanco

Arquitectos


Alejandro Mosquera

The individual is freed from the road traffic and he/she recovers his/her space as an Agora, a public space, a meeting place with the other. A place to stay, to be, a shortcut, a place of passage, a refuge. A place for silence, for dreaming, a door to the city center.

The archduke in the center of the square, the centrality of the position of the Rudolfsbrunnen, the centripetal acceleration that it provokes, somehow makes it difficult for the citizens to reappropiate this space as a place to stay and relate.

A cobblestone pavement, with an open joint, unfolds as a circular patterns of places, like a foam, creating a certain field condition in opposition to symmetries or hierarchies, to the Rossian fabric-monument, to the figure-background relationship, to the monumental space, to the privilege, to the composition suggested by the Archduke. Without touching them, we will bring the statues down from their pedestals, transferring the Bozner Platz to the spacial condition of contemporaneity, which is that of the landscape.

In this landscape, each element finds its position in reference to the others in a game of gradients and intensities. Thus, together with the citizen and the archduke, they inhabit this space, circular flowerbeds, linden trees, birches, fountains, lights and some chairs.

From this tactical game of positions, in the manner of those in “Archizoom”, however, two strokes, two lines scape: the Bench and the Pergola.

The Bench hughs, wraps, collects, ejects, limits, accelerates, slows. It encourages the diagonal pedestrian traffic in the square, a quiet stay around the Rudolfsbrunnen and also it gives some protection from road traffic on Brixner Strasse. The Bench will be executed in large monolithic marble pieces in such a way to establish a certain dialogue with the materiality of the fountain. The Bench doesn’t want to be a bench, but rather a gesture, body, face, wound... and yet it serves as a seat.

The Pergola in its lightness underlines the massive stereotomy of the fountain. It is a suspended calligraphy; the frozen ribbon of a ballerina. The Pergola and the Bench adjective the square, as punctuation marks, moving the nineteenth-century figure-background relationship of the fountain towards the abyss of estrangement. To recover those lines of flight towards the sublime that The Alps have been for centuries in reference to the public space of the city, now turned into a theme park.

Dozens of chairs are distributed over the entire surface of the square at the disposal of the citizens, who will use and move them freely, in the tradition of space such as the “Jardin du Luxembourg” in Paris, in where the chairs, in the abscence of real visitors, inhabit the enclosure as an “Objet trouvé”.

The chair is always waiting for the individual to complete it, to give it a meaning. “Chairs” like those of the Müller Cafe by Pina Bausch, or Ionesco´s ones; by accumulation, stacked, or in formation they fill the scene.

portfolio_es_Página_1.jpg
portfolio_es_Página_2.jpg

2020 | Competition

Redesign of Bozner

Platz, Innsbruck.

With:


Rodriguez Blanco

Arquitectos


Alejandro Mosquera