CITIC.

ICT City

An "L"-shaped plinth, which takes in at its inner

corner the courtyard, resolving the public programme.

Frontal.jpg

2021 | Competition
 

3rd Prize
CITIC. ICT City

in A Coruña.

With:

María Mera


Alejandro Tarrío

FITO2022A_edited.png

The search for a landmark, a new reference in the landscape, a unique mark in the territory. A plot in the highest part of the complex, in a privileged position, facing southeast towards the Mero's mouth. An ordered, regulated and totally military structure in the rest of the buildings that make up the plot, pavilion structures that will be regenerated to promote the new ICT City, in which the CITIC building seeks to be the protagonist.

A moderate slope accompanies the plot, resolving the adjacent buildings with slopes at the back, which leads us to propose a plinth on the ground floor, to absorb the unevenness and accompany us at the entrance. The aim is to invert the gesture, to be a barrier at the beginning and a passage at the end. It accompanies and aligns the existing module, generating a street. A front that breaks at the corner and juts out onto the street; a pergola that takes you in, inviting you to enter, accompanying you to the interior space and redirecting you to the courtyard. A courtyard that is born as a resolution to the topographical problem, as a square, as a meeting place, as a refuge, an extension of the landscape towards the interior of the building, blurring the limits. An open-air auditorium capable of providing enjoyment for both its own users and bystanders.

 

An "L"-shaped plinth, which takes in at its inner corner the courtyard, resolving the public programme, the entrance hall and the exhibition rooms in one wing, open to the square as a continuation of the space; in the other, the administration and facilities, as independent functional units.

In the upper part of the building, the public area continues. A walkable roof that leads from the assembly hall and the rest area, which opens onto the estuary, the views and the sunlight. A space for contemplating the landscape.

On the plinth, set back from the front, the tower as a landmark, an element that resolves the most important part of the programme: the laboratory areas, the offices and the meeting rooms. A multi-purpose space, capable of offering different layouts, all of them combinable, seeking the greatest flexibility in the project. A vertical element placed so as not to generate shade, perpendicular to the general structure of the complex, aspiring to attract attention.

A solid horizontal plinth on which rests a vertical element that seeks to be light, with wood as the protagonist. The cross-shaped pillars collect the beams in a grid, on which the wooden floor slabs rest. A façade that is resolved in two skins: the immediate one, which seeks to open up to the landscape in the work areas and to protect itself in the meeting and office areas; and a second skin set back towards the exterior to finish off the protection that the first cannot offer. A permeable skin, which reduces solar incidence, allowing the work areas to open up to the views, in the same way that the lantern of a lighthouse does. A dermis that envelops the whole building, that makes it equal, and that gives it character in its condition.

The CITIC seeks to be just that, a lighthouse that illuminates the functioning of the ICT City, because of its position, and because of its condition. With the possibility of doubling the programme in height to increase its prominence even more, or to grow in parallel and complete the corner to enhance its position.

The aim is to create a conciliatory building, with a programme that resolves the work and family life conflict. A breastfeeding room accompanies each floor of the building. A cafeteria with healthy food gives users the possibility to eat with their families. The building also has a playroom, a space for the occasional care of workers' children in case of need, and a psychological care room for workers.

The office spaces are conceived as an open floor plan, where flexibility is the protagonist, with the use of electrified desk systems, which allow for different layouts and encourage freedom of movement among the workers. This system is very useful for workers returning from periods of remote working, so that they can easily connect to their devices at any available desk.

The urban lounge creates an open-air space to encourage networking. Mobility is guaranteed with bicycle parking, electric car charging, a nearby bus stop and car parking in the immediate vicinity.

Hall.jpg
Interior.jpg
DSC02118.jpg

2021 | Competition
 

3rd Prize
CITIC. ICT City

in A Coruña.

With:

María Mera


Alejandro Tarrío