New Headquarters of Estrella Galicia

Some wooden granaries, with a width that is half of the

existing, they rest on the current structure.

2.jpg

2019 | Competition

Estrella Galicia, A Coruña

With:


irisarri+piñera


Rodriguez Blanco

Arquitectos

It is a friendly and transparent building that also seeks to stablish unity with the main complex in front of it. Thus, our main element is the atrium, a place open to the landscape and with multiple functions that can be opened from time to time, which is part of the city and even it organizes the circulations and the different entry points to the complex, allowing an easy control of accesses according to the types, from more to less accesible.

The atrium as a performative space is where those spaces that are the DNA of the corporation and its image are located. Contemporary work and relationship spaces, which respond environmentally and architecturally to the big-craft idea and that simultaneously integrate the potencial that ICTs bring, making them visible, tangible and participative in their content and management.

The second urban and environmental decision is to take advantage of the setback to the west and the large space to the east as linked parks to the south garden, transforming the current front ramp into a garden. The complex thus appears as a campus inserted in a rich landscape that changes every season.

An emblem of environmental commitment and an effective environmental mechanism that provides the interiors of the building a maximum quality and richness atmosphere.

The project establishes synergies between the “new” complex and the surroundings and it creates a rich landscaped space; making the place permeable, eliminating street fronts-barrier and improving the public space of the neighbourhood. The common and share-use spaces of the new headquarters work as an atrium that sews and energizes the area, integrating circulations and flows to achieve a greater integration in the urban structure of the city and environmentally integrating the future linear park.

Once the roof, which has to be replaced, has been removed like the opaque façade which is no longer adequate or functional, we are left with the skeleton of a magnificent space. A place that, now open to the great garden and where the patios will bring light , air and nature everywhere; it is capable of hosting the whole program that represents the DNA of the company together with the social spaces, forming a great beergarden, which the Germans would say, and which for us is, based on the concept of gallery, a place that condenses and welcomes everything that makes up the specific heart of “Hermanos Rivera” corporation.

A place that we understand as a continuous and unitary space in its concept, construction and perception; but which specializes by parts and moments, gathering in its transformation the life and activities of the people that it receives, and evoking the transformation according to the own nature that surrounds it.

1.jpg
3.jpg
6.jpg
MEMORIAS. 17.jpg
191025_Secc_prop_J-DIN A2 HOR.jpg
5.jpg
8.jpg

2019 | Competition

Estrella Galicia, A Coruña

With:


irisarri+piñera


Rodriguez Blanco

Arquitectos